Minidisc-museum

Mogen we de minidisc al rekenen tot de uitgerangeerde muziekdragers, met illustere voorgangers als de compactcassette, de dcc-tape en de – uche – bandrecorder? Liever niet, zegt Sony. De uitvinder van de minidisc kondigde deze maand de portable MZ-RH1 recorder aan, die vooral professionele muziekliefhebbers moet aanspreken. De belangrijkste vooruitgang: Sony laat de minidisc-gebruikers nu

Mogen we de minidisc al rekenen tot de uitgerangeerde muziekdragers, met illustere voorgangers als de compactcassette, de dcc-tape en de - uche - bandrecorder?newminidiscrecorder.jpg
Liever niet, zegt Sony. De uitvinder van de minidisc kondigde deze maand de portable MZ-RH1 recorder aan, die vooral professionele muziekliefhebbers moet aanspreken. De belangrijkste vooruitgang: Sony laat de minidisc-gebruikers nu eindelijk eigen opnames uploaden naar de computer.
Weliswaar is de opnamefunctie al in de meeste mp3-spelers te vinden, maar vaak is de opnamekwaliteit bij die apparaten niet om over naar huis te schrijven. De veelgeprezen iPod kan bijvoorbeeld alleen op een frequentie van 8 Khz opnemen, hooguit geschikt om een gesprek op te nemen. In mono.
Sony’s MZ-RH1 heeft gelukkig meer in huis. Een HiMD-disc kan 1 gigabyte data opslaan: genoeg voor een volledig uur muziek opnemen in ongecomprimeerde cd-kwaliteit (1,4 mbit per seconde voor de audiofreaks). Maar een radiojournalist kan ook tot 45 uur aan interviews volpraten op één minidisc-schijfje.newminidiscrecorder.jpg
De MZ-RH1 heeft een USB 2.0 aansluiting om snel bestanden heen en weer sturen naar de computer, en straks ook naar de Mac. Waarom Sony zo lang gewacht met dit apparaat is het Hebben-team een raadsel. Het bedrijf wilde perse het eigen Atrac3-bestandsformaat gebruiken en weerde zorgvuldig alle mogelijkheden tot (illegaal) kopiëren. Dat leverde tientallen minidiscspelers en -recorders op die op de een of andere manier gehandicapt werden door kopieerbeveiliging, gebrekkige mp3-ondersteuning of andere ongemakken.
Zodra de MZ-RH1 op markt is krijgen die alsnog een mooie plaatsje in het museum van uitgerangeerde muziekdragers.
Goede sites over minidisc: www.mdcenter.nl en www.minidisc.org.

    • Marc Hijink