Zürich Helvetiaplatz en Paradeplatz

Er is geen groter contrast denkbaar dan tussen de Helvetiaplatz en de Paradeplatz in Zürich. Beide zijn fantasieloos geasfalteerd en liggen tegen het centrum van dezelfde stad; daar houden de overeenkomsten op. Helvetiaplatz bevindt zich in de linkerhoek van het universum. Dit is het plein van het volk, van de werkende klasse. Aan het plein ligt het Volkshaus, een in boerderijstijl opgetrokken kolos.

Zürich Helvetiaplatz en Paradeplatz y1394 Zurich, Switzerland, Parade Square, street scene Zwitserland, Zurich Straatbeeld met trams en voetgangers. Openbaar vervoer. Foto: Markus Kirchgessner/Bilderberg/HH Verkeer, Openbaar vervoer, vlag urban, people, tram, Swiss flag, trees, view from Central Station Square, Swiss, Europe, Europa Schweiz, Zuerich, Zrich, Blick vom Bahnhofsvorplatz zum Paradeplatz CH Strassenszene Strassenbahn Strasse Passanten Flagge Fahne Nationalflagge Baum Alle Schienen Menschen Oberleitung Zug Waggon Original *** Local Caption *** 01045838 Foto Ullstein Hollandse Hoogte

Het Volkshaus was een plaats waar arbeiders goedkoop konden eten, baden en uitgaan. Nu nog is er een restaurant, een sauna en een theater- en concertzaal. In het trappenhuis hangt nog een plaquette van Karl Marx en de communistische vakbond houdt er kantoor. Voor het Volkshaus staat een beeldengroep van twee arbeiders, een vrouw en een kind. In de herfst van 1918 was Helvetiaplatz het toneel van een Landesstreik, waarbij duizenden mensen demonstreerden voor gelijkheid. Militairen uit een naburige kazerne schoten op de menigte. Dat is iets wat Zürichers vandaag nog altijd niet begrijpen, want in Zwitserland wordt het leger gevormd door oproepkrachten uit het volk. In een andere wereld, maar hemelsbreed op vijfhonderd meter afstand, ligt Paradeplatz. Hier klopt het financiële hart van Zwitserland. Tussen de trams op Paradeplatz staat men zonder het te beseffen op de grootste goudvoorraad van Europa. Aan het plein liggen diverse grote banken die hun kluizen deels onder het plein hebben. Een derde bankgebouw is omgebouwd tot warenhuis. Rond de marmeren hal met plafonds van art deco chique winkeltjes. Paradeplatz ligt langs de Bahnhofstrasse, de duurste winkelstraat van Zürich. Helvetiaplatz heeft op dinsdag- en donderdagmorgen een gewone markt en op zaterdag een rommelmarkt.

    • Sander Voormolen