Zorgen VS om overname haventerminals terecht

Het hoofdartikel `Havenprotectionisme` (NRC Handelsblad, 10 maart) geeft een duidelijk en actueel standpunt ten opzichte van het oprukkende economische protectionisme in veel westerse landen. Maar dit is niet de onderliggende oorzaak van de hevige protesten onder de Amerikaanse bevolking en politici tegen de overname van zes haventerminals door een bedrijf uit Dubai.

Senator Hillary Clinton (Democraat) ontketende deze steeds heftiger waarschuwingen over de veiligheidsrisico`s verbonden aan het verkopen van een deel van de Amerikaanse transportinfrastructuur aan een `vijandelijk` Arabisch land. Zodoende kaapte ze het sleutelthema `national security` weg uit het politieke arsenaal van de Republikeinen. Een politieke en niet-economische overweging dus. De Amerikaanse reacties op de DP Worldaffaire zijn dus inderdaad zorgelijk. Niet omdat die een bedreiging vormen voor de vrijhandel, maar omdat ze duidelijk maken dat de xenofobie en angst die de Republikeinse heerschappij kenmerkten, nu een standaardkenmerk lijken te zijn van het tweeledig politieke landschap in het machtigste land ter wereld.

Luke Disney

Utrecht