Zoek de verwijzingen

Kanye West is het beste jongetje van de hiphopklas. Niet alleen heeft hij een uitstekend oor voor de beste samples uit de soulgeschiedenis, ook in zijn clips heeft hij een goede neus voor hoogtepunten uit de populaire cultuur. Beperkte hij zich in 'Gold Digger', met de sample van Ray Charles' 'I Got A Woman', tot een ode aan oude blootbladen uit de tijd van de Lach, in de clip bij 'Touch The Sky' tuimelen de hele en halve citaten uit het verleden over elkaar heen.

BESTE JONGETJE VAN DE HIPHOP-KLAS: Kanye West Foto AP Kayne West and John Legend hang out at West's Grammy after party on Wednesday Feb. 8, 2006. The two had a lot to celebrate, West won three Grammy's and Legend won one. (AP Photo/Branimir Kvartuc) Associated Press

Dat begint al met de openingsbeelden van de clip: we zien vanuit de lucht een auto rijden, ongeveer zoals in de eerste minuten van Stanley Kubricks film 'The Shining' uit 1980. Alleen gaan Kanye West en Pamela Anderson - jazeker, de echte, en gehuld in een heel klein, smetteloos wit speelpakje - niet terug naar 1980, maar naar ongeveer 1970, het jaar waaruit de allesoverheersende sample in 'Touch The Sky' stamt, het meeslepende blazersstuk uit 'Move On Up' van Curtis Mayfield. Met die sample is trouwens iets vreemds aan de hand: Kanye West heeft de muziek vertraagd. In de clip wordt daar vervolgens een grapje mee uitgehaald. Bij het beeld met het opschrift 'One Moment, Please', alsof er een storing in een tv-uitzending zit, horen we 'Move On Up' op de juiste, hogere snelheid.

West en Anderson gaan naar een caravan, die aan de rand van de Grand Canyon staat opgesteld. 'Evil Kanyevil' staat er in grote letters op de caravan, een verwijzing naar de legendarische Amerikaanse stuntman Evel Knievil, die in de jaren zestig met zijn motor over van alles en nog wat vloog. Evil Kanyevil heeft geen motor, maar wordt in een raketje van de ene kant van de Grand Canyon naar de andere geschoten. Voor het zo ver is, wordt hij ondervraagd door een tv-reporter over Richard Nixon, de Amerikaanse president van 1968 tot 1973. Kanyevils antwoord wordt onderbroken door twee boze zwarte Angela-Davis-achtige vrouwen met Afro-kapsels die hem vragen of hun mooie, zwarte konten niet goed genoeg voor hem zijn.

Zo gaat het gegrabbel uit de geschiedenis maar door in 'Touch The Sky'. Het turven van de verwijzingen naar het verleden in deze clip is een leuk gezelschapsspel. Maar het knappe van de clip is dat hij ook heel vermakelijk is voor al degenen die niet weten wie Evel Knievil, Nixon en Angela Davis zijn. Precies zoals je bij 'Move On Up' ook niet hoeft te weten dat het van een van de grote dode soulzangers is om te horen hoe goed dit legendarische nummer is.

BERNARD HULSMAN