Zamosc Rynek Wielki

Het plein van Zamosc, in het zuidoosten Polen, is het stralendemiddelpunt van een zestiende eeuwse Vinex-locatie. De vestingstad verrees tussen 1582 en 1591, want legeraanvoerder Jan Zamoyski wilde een woonplaats. Hij liet de vesting in renaissance-stijl ontwerpen door de Paduaanse architect Bernardo Morando. Strak, symmetrisch, in het midden de grote vierkante Rynek Wielki (Grote Markt) met galerijen rondom. Het pleisterwerk is geel en hemelsblauw, het stadhuis roze met twee witte trappen, groot als kribben die de ruimte in steken. Buiten het plein ademt Zamosc de nasmaak van een grauwe geschiedenis. Tijdens de Tweede Wereldoorlog heette Zamosc twee jaar lang Himmlerstadt, een groot deel van de bevolking kwam om. Van Zamoyski`s paleis is weinig over, de straten zijn grauw. De stad staat op de Werelderfgoed-lijst. Op de Rynek Wielki in Zamosc wordt geen wekelijkse markt gehouden; die is in de Lwowska-straat. De Hetman-jaarmarkt is wel op het centrale plein, op 3 en 4 juni.

Zamosc Rynek Wielki col Zamosc: Rathaus und restaurierte Altbaufassaden der Arkadenh„user am Marktplatz - Aussenansicht 2001 (Foto AFP) AFP
    • Hester van Santen