Wageningen 5 mei Plein

Het kleine 5 Mei Plein in Wageningen ligt aan de voet van Hotel De Wereld, waar in 1945 de Duitse bezetter de capitulatie tekende. Vijftig meter verder staat een beeld van een naakte man die zijn handen in de lucht steekt, ter nagedachtenis aan de bevrijding. Recent ontstond een rel over een een obelisk aan de overzijde van het plein dat het einde van de oorlog markeerde. De glanzend rode paal moest omhoog komen en weer dalen, al naar gelang de zonnewarmte. `De Fallus` staat er niet meer. Het hotel uit 1669 is gerenoveerd. Onder de bomen van het terras wordt gemijmerd over de FC. Bij De Wereld begon de klim naar de Wageningse Berg, het stadion.

Wageningen 5 mei Plein Europa, nederland, Wageningen, 05-05 2005 60ste verjaardag herdenking bevrijding in Nederland, NL. Prins Willem-Alexander neemt het defile over van zijn overleden grootvader prins Bernhard. Veteranen uit alle bevrijdende landen in de wereld marcheren voor de laatste keer in Wageningen. Foto: Evelyne Jacq Jacq, Evelyne
    • Guus van Holland