Vic Plaça Major

`Vette donderdag`, el jueves graso noemen de Spanjaarden de donderdag voor carnaval (en in Nederland eindigt carnaval met `dikke dinsdag`). Het Catalaanse stadje Vic - anderhalf uur met de trein ten noorden van Barcelona - vierde vette donderdag altijd met een veemarkt. Sinds een jaar of vijf is dat uitgegroeid tot de Semana del Porc, de week van het varken - er zijn veel varkensboeren en leerlooiers in dit deel van Spanje.

1999, Vic, Spain --- Child Riding a Bike Through Town --- Image by © Pablo Corral Vega/CORBIS Corbis

Onder een afdakje liggen de reusachtige harige vleeshompen zachtjes in het stro te ademen. Lokale worstproducenten spreiden hun waren uit en `s avonds worden er wel vier varkens tegelijk aan het spit geroosterd. `s Middags eet je voor twaalf euro met zo`n duizend man tegelijk aan eindeloos lange tafels met witte papieren tafellakens en zwarte plastic tuinstoelen: varkenspootjes, varkenslever en varkensworst. Daarna kun je op de markt nog zangvogels kopen, of overjarig keukengerei, of gympen en lappen stof.

Als er geen markt is - dat zijn alle dagen behalve dinsdag en zaterdag - is het Plaça Major van Vic een grote lege vlakte van gelige aangestampte aarde. Dat klinkt armoedig, maar de randen van het plein zijn van geslepen natuursteen en de gebouwen die steil vanaf het plein oprijzen zijn niet zonder grandeur. In de arcades met hun dubbele zuilen hebben zich cafés en een fourniturenzaak verscholen. Eind van de middag staat men in groepjes langs de randen van het plein het leven in Vic en omstreken door te nemen terwijl de kinderen met hun spel het gelige stof doen opstuiven.

    • Tracy Metz