Vaticaan-stad Sint Pieters-plein

Alles is hier groter en eert het hogere: het plein, de kerk en de beelden op het dak. De zichtlijnen dwingen de blik van de gelovige in de richting van de immense façade van de Sint Pietersbasiliek. Het plein loopt langzaam af en weer op naar het bordes waar de paus voor gaat in de mis. Iedereen kan het religieuze schouwspel goed volgen, omarmd door de zuilengalerijen van Gianlorenzo Bernini en gecontroleerd door de 140 heiligenbeelden die vanaf de colonnades neerkijken op de gelovigen. Dit kolossale barokplein krijgt alleen een menselijke dimensie als het volk er komt luisteren naar de paus of staat te wachten op witte rook die de komst van de volgende kerkvorst aankondigt.

Vaticaan-stad Sint Pieters-plein Rome, Beeld van het St.Pietersplein in Rome. Foto Leo van Velzen/Nrc.Hb. Velzen, Leo van
    • Bas Mesters