Van Grunsven van bijzonder niveau

Dressuuramazone Anky van Grunsven heeft gisteren bij Indoor Brabant de Grand Prix op haar naam gebracht. Zij was met haar paard Salinero een klasse apart in de wedstrijd die tevens gold als kwalificatieronde voor de wereldbekerwedstrijd van vandaag (kür op muziek). De jury waardeerde haar proef met een score van 77,375 procent.

Van Grunsvens naaste concurrent was haar leerling Edward Gal. Hoewel het begrip concurrent met een een score van 74,958 procent relatief is. Gal reed op de hengst Lingh. Hij op zijn beurt was drietiende procent beter dan de Duitse Isabell Werth met het paard Warum Nicht. De Nederlandse Imke Schellekens-Bartels eindigde op Sunrise als vijfde.

Van Grunsven was gisteren niet op een fout te betrappen. Zowel met haar piaffes als passages was ze verrassend goed. Hooguit de stap - een bekend aandachtspunt voor de twaalfjarige ruin - was voor verbetering vatbaar. Maar de eerste prijs van 6.000 euro kwam er niet door in gevaar.

Gal, die met zijn tweede plaats 5.000 euro verdiende, was eveneens zeer ingenomen met zijn prestatie. 'In de Grand Prix heb ik altijd wat moeite ongedwongen te blijven. Er moet exact op de letter worden gereden. In de kür is dat minder noodzakelijk. Daar kan ik Lingh meer laten stralen. Bij een Grand Prix die ik recentelijk in Maastricht reed, was ik misschien nog iets tevredener, maar ook nu heb ik het gevoel goed te hebben gepresteerd', zei de ruiter uit Harskamp.

Schellekens-Bartels kon hem dat nazeggen. Haar merrie liep voortreffelijk. Volgens het scorebord lag ze op een bepaald moment zelfs voor op Gal. Dat niveau kon de dochter van oud-international Tineke Bartels en dressuurpromotor Joep Bartels niet vasthouden. 'Ik had een paar keer het gevoel het paard net iets meer te kunnen vragen, dus nam ik het risico. Met als gevolg dat ik fouten maakte.'

Ze hield echter wel de coming man van de dressuur, Laurens van Lieren achter zich. Hij werd zevende met Hexagon's Ollright. (ANP)