Uitzending Gemist nu ook op digitale tv

Uitzending gemist, de online videotheek van de publieke omroep, komt op tv. De populaire website om oude televisieprogramma's op een later tijdstip te kijken is vanaf het tweede kwartaal van dit jaar beschikbaar via digitale televisie (IPTV) van KPN. KPN en de Publieke Omroep hebben hierover gisteren een overeenkomst gesloten.

Abonnees van IPTV kunnen straks televisie-uitzendingen van de publieke omroepen bekijken op het moment dat het hen uitkomt. Dat is al populair op internet: de site www.uitzendinggemist.nl trekt circa 30.000 bezoekers per dag. Een nadeel van tv op het web is echter de kwaliteit van de beelden. Veel mensen kijken liever naar een groot tv-scherm dan naar een schokkerige computermonitor. De programma's op IPTV worden in een betere kwaliteit uitgezonden dan via www.uitzendinggemist.nl.

Eind vorig jaar werd reeds bekend dat de Publieke Omroep onderhandelt met aanbieders van digitale televisie zoals KPN, Tele2 (voorheen Versatel), UPC en Casema over de doorgifte van Uitzending gemist en digitale themakanalen van de Publieke Omroep. Michel Mol, internetcoördinator van de Publieke Omroep, verwacht dat in de loop van dit jaar ook andere telecombedrijven en kabelmaatschappijen digitale kanalen van de Publieke Omroep gaan doorgeven.

KPN en de Publieke Omroep willen niets zeggen over de financiële kant van de overeenkomst.

IPTV van KPN is een voorbeeld van wat triple play wordt genoemd. Consumenten krijgen thuis één aansluiting voor televisie, telefonie en internet. Alle informatie - een tv-programma, een e-mailtje, een telefoongesprek - wordt verstuurd via het internetprotocol (IP). 'Deze samenwerking met de Publieke Omroep op het gebied van Uitzending gemist is een goed voorbeeld van integratie van televisie en internet', aldus Ludolf Rasterhoff, directeur televisie en media van KPN in een toelichting.

Digitale kanalen:pagina 59