Televisie Voorkeur

ACTUALITEITEN

Netwerk. Reportage over mannen die vaker en langer voor de kinderen willen zorgen. Helpen in de huishouding, willen ze, maar doen ze eigenlijk nog maar mondjesmaat. Zijn mannen niet gewoon een beetje het spoor bijster? Na jaren van vrouwenemancipatie en overheidscampagnes blijkt dat de man niet zo maakbaar is als hij eigenlijk wel zou willen. Ned.1, 20.30-21.05u.

In Close-up een portret van René Lalique (foto) de duizendpoot van de Art Nouveau. Hij was dé sterontwerper van vlinders, bloemen en vrouwelijke vormen van ontwerpen in goud en glas. Maar de vrouwen die zijn voornaamste muze's waren, eindigden niet zelden met een gebroken hart. Ned.1, 18.55-20.00u.

documentaire

Dive Caribbean: Coral reef. Freedive-kampioene Tany Streeter verkent het koraalrif bij Belize. Ze houdt ruim twee minuten haar adem in en gaat 40 meter naar beneden. Ook heeft ze een ontmoeting met een zeekoe. BBC2, 18.40-19.10u.

Panorama: De opstand. Reportage over drie jaar na de invasie van Amerika in Irak. Het verzet tegen de Amerikanen is actiever dan ooit. Bovendien loert een burgeroorlog om de hoek tussen soennitische en sjiietische moslims. België 2 (Canvas), 20.00-21.05u.

Andere tijden. Over de grieppandemieën van de 20ste eeuw en terugblikken op de A-griep van 1957 en de Mao-griep van 1968. Behalve de Spaanse griep uit 1918 waren dit de twee griepen die in de boeken staan als pandemie. Het virus was in beide gevallen minder dodelijk dan dat van 1918, maar velen moesten hun bed opzoeken en er viel wereldwijd een hoger dan gemiddeld aantal doden. Over hygiëne en vaccinatie, risicogroepen en weerstand en de dilemma's van een grieppandemie. Ned.3, 20.35-21.10u.

OverLeven: Afl: Dwarslaesie. In 2002 komt triatleet Marc Herremans ten val tijdens een training op Gran Canaria. De diagnose van de artsen is onverbiddelijk: z'n ruggenmerg is beschadigd en hij zal nooit meer kunnen lopen. Herremans richt een stichting op die onderzoek naar verlammingen stimuleert. Is de wetenschap in staat hem ooit toch weer te laten lopen? België 2 (Canvas), 21.05-21.40u.

Planet earth: Caves. Serie over de aarde met vanavond aandacht voor grotten met vleermuizen. Op Borneo bevolken vijf miljoen vleermuizen een grot. Hun uitwerpselen houden talloze andere dieren in leven. BBC1, 22.00-23.00u.

Panorama: The NHS blame game. De nationale gezondheidszorg van Engeland heeft een tekort van maar liefst 800 miljoen pond. Volgens de Labour-regering is dit de schuld van slecht management. Maar wie zijn de ware schuldigen voor het failliet van de gezondheidszorg? BBC1, 23.15-23.55u.

praatprogramma

Woestijnruiters. Gesprekken met schrijver Marcel Möring over zijn essay Lijdenslust, hoogleraar Maarten van Rossem die universiteitsquiz UQ 2006 zal presenteren over de geschiedenis van de quiz en het nut van kennis en met misdaadverslaggever Peter R. de Vries over Heineken-ontvoerder Cor van Hout zijn compaan Willem Holleeder. Ned.3, 22.20-23.15u.

Wintertijd. Harry de Winter praat met zanger Gordon die fragmenten laat zien van o.a Stevie Wonder met Superstition, Liesbeth List & Whitney Houston, Maria Callas (een aria van Rossini) en Michael Bublé met Feeling good. Ned.1, 23.30-0.15u.

kunst

De besprekers. Hassnae Bouazza, Maartje Somers en gastbespreker Frédérique Spigt bespreken onder leiding van Jan Eilander het toneelstuk Hersenschimmen van het Rotheater naar de roman van Bernlef, de expositie Yohji Yamamoto in het Modemuseum in Antwerpen en de film Capote van Oscarwinnaar Philip Seymour Hoffman, Frédérique Spigt treedt ook op. Ned.3, 23.15-0.10u.

drama

Pinochet in suburbia. Engels drama gebaseerd om waren gebeurtenissen met Derek Jacobi, Anna Massey e.a. Na een vakantie wordt de Chileense dictator generaal Pinochet gearresteerd in Engeland. Hij krijgt huisarrest en hoewel Labour aanvankelijk positief staat ten opzichte van de arrestatie, wordt dit lastiger naarmate de tijd verstrijkt. BBC2, 22.00-23.30u.

sport

De wedstrijden. Onder meer samenvattingen van FC Utrecht tegen Heracles Almelo; Feyenoord tegen ADO Den Haag; RKC Waalwijk tegen AZ en Ajax tegen NAC. Talpa, 19.00-20.35u.