Televisie Film van de dag

Gadjo dilo. Maakt regisseur Tony Gatlif nou zeer authentieke films over zigeuners omdat hij er zelf een is of betreft het, ondanks zijn Roma-afkomst, behoorlijk geromantiseerde versies vol exotisme? Gatlif is in ieder geval op zijn best als hij zijn camera richt op gepassioneerd musicerende en dansende zigeuners en de plot even stilstaat. In Gadjo dilo (gekke vreemdeling) reist een Franse jongen naar een Roemeens zigeunerdorp om daar swingende liedjes op te nemen. De bewoners koesteren behoorlijk wat wantrouwen tegen de 'gadjo dilo'. De erfenis van jaren met de nek aangekeken worden door buitenstaanders. Langzaam wint hij het vertrouwen van de clan en mag hij meedoen met hun rituelen. Gatlif mengt etnografie met drama en schuwt niet het laten zien van de nogal paradoxale kantjes van de clan: uitgekotst door de buitenwereld zijn ze zelf ook niet vrij van xenofobie. (Tony Gatlif, 1997, Fr/Roe), Ned. 3, 14.30-16.20u.

Uit Gadjo dilo.

André Waardenburg

    • André Waardenburg