Tallinn Raekoja platsi

Tallinn heeft misschien wel het best bewaarde middeleeuwse centrum van Noord-Europa. De Oude Stad staat in zijn geheel op de Werelderfgoed-lijst van Unesco. Het hart dat de omliggende straatjes van leven voorziet is het Raekoja platsi (Stadhuisplein). Tallinn buit zijn reputatie ten volle uit aan het begin van de maand juni tijdens de Vanalinna Päevad, een meerdaags festival waarbij bewoners en toeristen zich te buiten gaan aan middeleeuws vermaak als een riddertoernooi en eten met je handen. De rest van de zomer staat het plein vol terrassen, waar voor weinig geld veel bier kan worden gedronken. Snel boeken, want busladingen vol Japanners en Amerikanen hebben Tallinn ontdekt en dat betekent voor de prijzen meestal niet veel goeds.

Tallinn Raekoja platsi Helium-filled weather balloons, part of the Light Dome art project, illuminate Tallin's medieval city 01 February 2005, during a technical test. The medieval old town of the Estonian capital, Tallinn, will be brightened up for four long winter nights this week from 03 February by 10,000 lights, hoisted above the city on 500 helium-filled weather balloons. "The aim of this unprecedented light installation is to bring some joy to the people amidst the dark winter period we have here in northern Europe," said architect Veronika Valk, one of the organisers of the event. AFP PHOTO/STR/RAIGO PAJULA AFP
    • Bart Funnekotter