Stockholm Stortorget

De oude binnenstad van Stockholm, Gamla Stan, telt de mooiste bezienswaardigheden, zoals het Koninklijk Paleis met zijn pronkkamers, een schatkamer en de paleiskerk. De nieuwere binnenstad heet `Centrum`, een lelijke plek à la Hoog Catharijne die in de jaren zestig een mooie maar vervallen oude wijk moest doen vergeten, tot woede van alle Stockholmers met smaak. Het hart van de oude stad is het Stortorget, met in het midden een waterput uit 1778 en het indrukwekkende Beursgebouw. De huizen met de kleurrijke gevels dateren van de achttiende eeuw. In de Middeleeuwen was dit het marktplein. In sommige van de oude kelders zijn nu cafés en restaurants gevestigd. `s Zomers, wanneer de zon maar niet onder lijkt te gaan in Stockholm, heerst hier een ontspannen levendigheid. In de Beurs is nu het Nobelmuseum gevestigd met een inventieve en moderne inrichting. Er is zelfs een `e-museum` ondergebracht met een bewegende Nobelprijs-encyclopedie. Stortorget is een intiem, verrukkelijk plein met fijne cafés met mooie namen als Chokladkoppen en Kaffekoppen. www.stockholm-town.com www. nobel.se

Stockholm Stortorget Foto NRC Handelsblad, Vincent Mentzel Ostermalmstorgplein,…stermalmstorg plein in Stockholm,Zweden met de Koninklijke militaire kapel.foto VINCENT MENTZEL/NRCH==F/C==Stockholm ,16 augustus 2005 Straatbeeld Horeca Bevolking Mentzel, Vincent
    • Kester Freriks