Sibiu Piata Mare

Sibiu ligt in Roemeens Transsylvanië. De stad heette Nagyszében toen de Hongaren daar heersten; daarvoor was het Hermannstadt. Die naam gaven de Saksen uit Duitsland aan de stad toen ze zich daar eeuwen geleden vestigden. Ingeklemd tussen de bergen, aan de rivier de Olt, schitteren de betegelde daken van de kerken in de zon. Het mooiste plein is de Piata Mare. Daar liggen het Brukenthal-paleis en de vijftiende-eeuwse huizen van handelsfamilies als Haller en Hecht. De ramen in de schuine daken zijn `de ogen van de stad`. In die dagen fungeerde het plein nog als openbare executieplaats waar veroordeelden werden opgehangen.

De communisten van Ceausescu lieten de pracht en praal van de oude bourgeoisie verpieteren. Nu wordt het plein in ere hersteld. Gevels worden opgepoetst, trots paraderen de inwoners over de nieuwe bestrating. Sibiu, de parel van Transsylvanië, wordt culturele hoofdstad van Europa in 2007, het jaar waarin naar verwachting Roemenië toetreedt tot de Europese Unie.

Sibiu Piata Mare(Foto AFP) Romania, Transylvania, the Carpathians, the city of Sibiu AFP
    • Tijn Sadée