Sarajevo Trg Oslobodenje

De stadsnaam Sarajevo in het voormaligeJoegoslavië, nu Bosnië-Herzegovina, zal altijd verbonden blijven met de moord op aartshertog en troonopvolger Franz Ferdinand. Deze gebeurtenis op 28 juni 1914 vormde de aanleiding tot de Eerste Wereldoorlog. Sarajevo bezocht ik aan het eind van de jaren tachtig voor een theaterfestival. Niet ver van het schitterende plein van de stad, Trg Oslobodenje, het Plein van de Bevrijding, ligt het mooiste theater dat ik ooit zag. Het plein dateert uit de tijd van de Oostenrijks-Hongaarse dubbelmonarchie. De neo-klassieke bouwwerken geven het plein allure. Elke dag schaken er oude mannen, met grote stukken. In 1919 werd het imposante Nationaal Theater gebouwd. Mijn veel oudere, zeventiende-eeuwse theater is van een barokke schoonheid met voor elke rij stoelen een eigen deur naar de gang. www.sarajevo.com

Sarajevo Trg Oslobodenje Workers roll out the red carpet for the opening ceremony of the 10th Sarajevo Film Festival in the National Theater, Friday, Aug. 20, 2004. The first film festival was held during the Bosnian 1992-95 war in besieged Sarajevo under shells and sniper fire. Meanwhile, it grew into the biggest regional film festival, which attracts over 100,000 viewers each year. (AP Photo/Hidajet Delic) Associated Press
    • Kester Freriks