Sancties EU en VS tegen Wit-Rusland

De Europese Unie en de Verenigde Staten zullen sancties instellen tegen regeringsfunctionarissen van Wit-Rusland, onder wie president Loekasjenko. De presidentsverkiezingen van afgelopen zondag zijn volgens het Westen niet eerlijk verlopen.

Enkele uren nadat oproerpolitie gisterochtend vroeg in de Wit-Russische hoofdstad Minsk een eind maakte aan de bezetting van het Oktoberplein door aanhangers van de oppositie, besloten de leiders van de 25 EU-landen in Brussel tot sancties. De strafmaatregelen zijn niet gericht tegen de bevolking, aldus de EU, maar tegen functionarissen die verantwoordelijk zijn voor 'de schendingen van de internationale electorale normen' bij de presidentsverkiezingen.

Loekasjenko werd zondag met grote meerderheid herkozen; oppositieleider Milinkevistsj eiste dat er opnieuw gestemd zou worden. Meteen al veroordeelde de EU het intimiderende klimaat waarin de verkiezingen hadden plaatsgevonden. De Raad van Europa sprak van een farce, en volgens de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) waren de verkiezingen vrij noch eerlijk verlopen. De Russische president Poetin, de belangrijkste bondgenoot van Loekasjenko, feliciteerde de herkozen president.

De sancties van de Europese Unie zullen waarschijnlijk reisbeperkingen inhouden voor de regeringsfunctionarissen, en mogelijk ook bevriezing van hun persoonlijke bezittingen in het buitenland. Volgens de Poolse minister van Buitenlandse Zaken gaat het niet om een paar of tiental, maar om 'veel, veel' mensen. 'En Loekasjenko zal niet meer naar de Europese Unie mogen reizen.'

Economische sancties tegen Wit-Rusland zijn in Brussel niet overwogen. Zulke strafmaatregelen zouden vooral de bevolking treffen, die juist 'moed heeft getoond en steun verdient', aldus een Europese diplomaat.

Washington sloot zich gisteren aan bij de Europese Unie. Het Witte Huis veroordeelde scherp de beëindiging door de oproerpolitie van de bezetting van het Oktoberplein, en stelde vergelijkbare sancties in het vooruitzicht als de Europese Unie aankondigde.

Oppositieleider Milinkevitsj riep zijn aanhang gisteren op om vandaag opnieuw te komen demonstreren. (AP, AFP, Reuters)