San Gimignano Piazza del Duomo

San Gimignano is niet alleen bijzonder om zijn dertien torens, waaraan de stad de naam `Manhattan van de Middeleeuwen` ontleent, maar ook vanwege het complex aan pleinen. Piazza del Duomo, het voorplein van de binnenin expressief gedecoreerde Dom, biedt vanaf de kerktrap een prachtig doorkijkje naar het driehoekige Piazza della Cisterna met de pomp. Links en rechts van de Dom zijn nog twee intieme piazze en men zou zelfs het binnenhof van Palazzo Communale kunnen meerekenen, als vijfde plein. Kortom een heerlijke wirwar van doorkijkjes, nissen en gevels. Dat alles op een ruimte kleiner dan het Sint Pietersplein in Rome (Vaticaanstad). De markt is op donderdag, maar op een winterse zondag zijn de pleinen op hun aangenaamst.

San Gimignano Piazza del Duomo Foto Bas Mesters Mesters, Bas
    • Bas Mesters