Salamanca Plaza Mayor

De Plaza Mayor van Salamanca die vorig jaar zijn 250ste verjaardag vierde, wedijvert met het gelijknamige plein in Madrid om het predikaat `plein van Spanje`. Beide pleinen zijn ruim opgezet, hebben de kenmerkende galerijen onder de omliggende gebouwen en stralen uit wat Spanje altijd graag heeft willen uitstralen: macht en rijkdom. Een mooie façade waarachter het wanbestuur en de schuldenlasten van het rijk verborgen lagen. Filips de Vijfde, de eerste Bourbon-vorst nadat de Habsburgse dynastie was ingestort, schonk het plein, vanwege de steun van de stad Salamanca in de strijd rond de troonopvolging. Welbeschouwd was het een kleine prijs die werd betaald vergeleken met wat Spanje had verloren in de Successieoorlog. De Britten en Hollanders hadden Cádiz platgebrand en bij het Verdrag van Utrecht (1713) raakte Spanje veel van zijn gebieden kwijt. Het plein bood enige troost: medaillons rond de bogen bevatten portretten van El Cid, Columbus, Hernan Cortés en andere helden die Spanje tot een wereldrijk hadden gemaakt. Vanaf een terras kun je van het uitzicht genieten. Een markt wordt niet gehouden op Plaza Mayor. Een plek van nationale trots leent zich niet voor handel.

Spain, Castila-Leon Community, Salamanca, plaza Mayor (Foto AFP) AFP HEMISPHERES_IMAGES
    • Steven Adolf