Rotterdam Schouwburgplein

Gezien vanuit een naburige wolkenkrabber lijkt het Schouwburgplein in Rotterdam met zijn rechthoekige vlakken van verschillende materialen, waaronder grijs hout, zilvergrijs metaal, groen epoxy en zwart rubber, op een grote Mondriaan in gedempte kleuren. Op de grond oogt het plein, dat in 1996 geheel werd vernieuwd naar een ontwerp van het Rotterdamse bureau voor landschapsarchitectuur West 8, als een grijze vlakte. De gebruikte materialen blijken niet geschikt voor een plein. De bobbelige rubberen stroken zijn altijd besmeurd met modder, van de houten planken zijn stukken afgebroken en op het groene epoxy plein-gedeelte blijven regenplassen lang liggen. In gebruik is het plein weerbarstig. Het is een podium dat op een beperkt aantal plekken via trappetjes te betreden is. Het rubber is glad, en de geperforeerde metalen platen zijn onaangenaam voor lopers met hoge hakken. Toch is het Schouwburgplein het meest geprezen Nederlandse plein van het fin de siècle.