Romica Puceanu & The Gore Brothers

Romica Puceanu & The Gore Brothers 1964-1973 Distr. Music&Words*****

Cover van Sounds of a bygone age

Troostend. Verheffend. Bedwelmend. De alt van Romica Puceanu (1926-1996) werkt als een super drug tegen kwalen van allerlei aard. Dat deze schitterende ballade-zangeres hier pas nu bekend raakt is te wijten aan het feit dat Roemenië decennia lang potdicht zat. Plus het feit dat het super-nationalistische bewind deze Roma-muziek bepaald niet beschouwde als export-artikel. Er zaten teveel veel vreemde smetten in en het feit dat Puceanu op de opname-sessions altijd verscheen met een theepot vol cognac zal haar salon-fähigkeit ook niet bevorderd hebben. Dat de zangeres op deze cd zo verheven zweeft, is ook te danken aan de band van de gebroeders Gore die blijft sporen in de hoogste tempi en de typische rubato-techniek, zeg maar het 'trekken aan de beat', tot in de finesses beheerst. Accordeonist Victor Bore is daarbij een prima zanger, zo blijkt in twee ontroerende liedjes.

Werp uw prozac uit het raam en laat u koesteren door deze schitterende Roma-blues met een forse Turkse tic.

FRANS VAN LEEUWEN