Robson

Wie zou de opvolger van Guus worden? Een sterke persoonlijkheid kan het niet zijn. Daar kunnen de bestuurders Jan Timmer en Rob Westerhof niet mee leven. Zij zijn eerder gecharmeerd van een Rob Baantype. Hoe ouder hoe liever. Een licht gebrek geen bezwaar.

Bobby Robson was zeer geliefd in Eindhoven. Bobby glimlachte de doelpunten aan elkaar, sprak nooit over geld en liet niet na de kantinejuffrouw tijdig in te lichten over de ploegopstelling. Een man voor PSV.

Bobby Robson: met de hand gemaakte charme.

Dat kun je van president-commissaris Timmer niet zeggen. Bullebak van beroep. De oud-Philipsman is de Brezjnev van het Nederlandse voetbal. Met zijn ego als doctrine. Hij heeft van alles verstand, van lampen en balansen, van beleid en passie, van 4-4-2 zowaar. Maar kom niet om de beschaving van een warm woord voor ondergeschikten. Groeten? Hoe doe je dat?

De eenpersoonsstaat Jan Timmer. Niet dat PSV er veel florissanter van geworden is. De club kampt al jaren met aanzienlijke tekorten. Er is geen geld voor 'Europese' transfers. Goudhaantjes als Klaas Jan Huntelaar mogen gratis weg. Beleid? Kleine middenstanders doen het beter. En zij hebben niet zoveel praatjes.

Guus Hiddink was voor Timmer een nachtmerrie geworden. Hoe kon dat nou dat een directeur-trainer hem in macht en geld boven het hoofd was gegroeid? Ergo: hoe kon het dat een passant te biecht ging in de media en niet in het kantoor van de president-commissaris? Waren de jaren zestig terug? Zou kunnen: in Eindhoven zijn ze met alles wat later. Enfin, gekrenkte eer en gekwetstheid van kruising tot kruising, van cornervlag tot cornervlag.

Is PSV Jan Timmer geworden? Hij doet wel alsof. Hoe lang is dit gesoigneerde krijtpak al PSV? Een eeuwigheid, lijkt me. Bijna zolang als meneer Frits. Eigenlijk doet het er niet toe. Timmer is zo'n typische boardman die alleen kan praten als zijn woorden achter hem op een groot scherm worden afgedrukt. Ik herinner mij zijn persconferentie na het verscheiden van Sport7 als de dag van gisteren. Een orkaan van onschuld, onwetendheid en arrogantie. L'enfer, c'est les autres.

Guus Hiddink is weg. Over zijn prestaties kunnen we kort zijn: hij heeft twee keer een half elftal in de uitverkoop gehad en is toch ijzerenheinig doorgegaan. Met succes in de competitie, in de beker en in Europa. Guus heeft een praalgraf verdiend in Eindhoven. Dat neemt niet weg dat hij de laatste maanden wat irritant in de geheimdoenerij was. Hij spéélde de toekomst van PSV. Terwijl hijzelf reeds getranscendeerd was naar Moskou, Londen of Madrid. Hiddink heeft PSV iets te lang aan het touwtje van de koele minnaar laten bungelen.

Guus zit ingewikkeld in elkaar. Hij is én Achterhoeker én nozem én professor. Warm en sluw in populisme, geslepen in alle vormen van camaraderie, giftig voor hooggezetenen. Harry van Raaij was zijn maatje, want Harry was professioneel in bescheidenheid. Harry dankte het leven aan God, niet aan zijn conduitestaat. Harry en Guus: twee handen op één buik. Misschien ook omdat beiden van onderop zijn gegroeid. Niet als geparachuteerde gunstelingen.

Voor Jan Timmer was er alleen misprijzen. Ook daar is Hiddink goed in. Guus heeft een geur- en reukloos gif in zich om genadeloos af te rekenen met wat hij in de vorige eeuw de burgerij zou noemen.

De bovenbazen, de hautaine exegeten van de belangenindustrie, de bobo's. De Jan Timmers dus. Zij gaan langs het mes van Hiddink, en altijd met de glimlach. Altijd in stilgelegde rancune.

Hoe moet het verder met PSV? Timmer zal de macht van de directeur-trainer opsplitsen. De nieuwe coach zal niet het neefje van Mourinho zijn, niet eens de vazal. De technische staf wordt meer Herdgang dan wereld.

Was Kees Rijvers maar iets jonger. Helaas! Wellicht is er voor Stan Valckx een mooie rol weggelegd. Stan bestaat uit pils en gebed. Het dorp blijft duren. Dat vindt Timmer leuk.

    • Hugo Camps