Reykjavik Austervöllur

Het hart van Reykjavik, Europa`s meest noordelijke hoofdstad, heet Austervöllur ( `oostelijke velden`). Austervollur is een klein, bijna vierkant plein dat aan alle kanten is omgeven door gebouwen.

Reykjavik Austervöllur ca. 2003, Reykjavik, Iceland --- Picnickers and Sunbathers in Austurvollur Square --- Image by © Bob Krist/CORBIS Corbis

Ten minste drie gebouwen aan het plein behoren tot het erfgoed van de natie - het in 1880 in donkergrijze steen opgetrokken parlementsgebouw (`Althing`), de bescheiden deels houten kathedraal (`Domskirkjan`) van de Lutherse kerk, en Hotel Borg, het oudste en prestigieuze hotel van de stad - in 1930 gebouwd om de belangrijkste buitenlandse gasten voor de viering van het duizendjarig bestaan van Althing onder te brengen. Het plein, grotendeels bestaande uit gazons, bloembedden en wandelpaden met hier en daar een standbeeld, is het toneel voor demonstraties voor het parlementsgebouw. Duizenden mensen komen af op nationale gebeurtenissen, zoals de viering van onafhankelijkheid (17 juni) of de opening van het parlementaire jaar in september. `s Zomers, als de zon schijnt en de temperatuur draaglijk is, is het er gemoedelijk druk. Dan zijn er volle terrassen, zoals bij Café de Paris dat het hele jaar door een favoriete ontmoetingsplaats is. Scholieren die hun eindexamen hebben gehaald vieren hier hun uitbundige feesten. IJslanders en toeristen kunnen uitkijken op een doorsnee van de bevolking - passerende politici, spelende kinderen en veel jonge moeders (IJsland is met Albanië het kinderrijkste land van Europa), groepjes zwervers met hun bierblikjes die de zitbanken in beslag nemen en beroemdheden en andere welgestelde dames en heren die Hotel Borg betreden voor lunch of koffie met taart. Voor het hotel ligt ook de enige rijweg van Austervöllur en de trotse chauffeurs van de talloze grote gezinswagens in IJsland slaan deze honderd meter showrijden door de stad zelden over.

    • Jan Gerritsen