Praag Staromestské Námestí

Staromestské Námestí wordt wel het mooiste plein van Europa genoemd, maar het `oude stadsplein` in Praag heeft ook iets heel lelijks, vooral in de zomer, wanneer het onder de voet wordt gelopen door duizenden toeristen en hippies. Een echte markt is hier al lang niet meer, wel een rij houten huisjes met `handgemaakte souvenirs` die je zelf nooit cadeau zou willen krijgen. De grootste attractie van het plein is de orloj, een astronomische klok uit de vijftiende eeuw op de gotische gevel van het raadhuis. Elk uur, vlak voordat de klok slaat, openen zich twee deurtjes en schuifelen de twaalf apostelen voorbij, boven de hoofden van vier figuren die de traditionele gevaren voor Praag voorstellen: de dood (met een zandloper), de jood (geldzak), de Turk (tulband) en ijdelheid (spiegel). Wat ontbreekt is het nieuwe gevaar, de toerist (met fotocamera).

Praag Staromestské Námestí Czech Republic, Prague, old city square (Staromestke Namnesti) and its baroque houses (Foto AFP) AFP
    • Stéphane Alonso