Poznan Stary Rynek

Toen de grauwsluier van het communisme optrok, kwam Stary Rynek te voorschijn: een vrolijke plek. De horeca nam bezit van het autovrije plein. Ontspanning is op Stary Rynek (Oude Markt) goed te combineren met de bezichtiging van historische gebouwen. Markant is het renaissance-stadhuis (1550-1560) van de Italiaanse architect Quadro. Wie niet alleen oog heeft voor de fraaie gevel en de schilderijen maar zich ook wil vermeien met een toeristische attractie, moet er op het middaguur zijn. Dan verschijnen in de klokkentoren twee bokken die elkaar op de horens nemen. Wie alléén maar daarvoor komt, zou iets verderop de schandpaal op moeten. Want Stary Rynek bezoek je om de cultuur.

Poznan Stary Rynek Poznan (Posen), Polen: Marktplatz "Rynek Glowny" im Stadtzentrum. Die restaurierten Brgerh„user zeichnen sich durch Arkadeng„nge und pastellfarbene Fassaden aus. (Foto AFP) AFP
    • John Kroon