Parijs Place Vendôme

De Franse architect Le Corbusier koesterde grote bewondering voor Place Vendôme, dat in 1685, tegelijk met Place des Victoires, werd ontworpen door Jules Hardouin-Mansart, architect van zonnekoning Lodewijk XIV. Je hoeft geen bewonderaar van Le Corbusier te zijn om het achthoekige Place Vendôme, met zijn regelmatige gevels, als een toppunt van harmonie te beschouwen. In het midden staat sinds 1810 Napoleon op een zuil van 44 meter, gegoten uit het brons van de Russische en Oostenrijkse kanonnen die zijn legers buit maakten bij Austerlitz in 1805. Het plein is bekend om zijn files, juweliers en het Ritz-hotel. Blikvanger is echter Hôtel de Bourvallais op nummer 13, waar sinds 250 jaar het ministerie van Justitie gevestigd is.

Robe imprimée des magasins Macy's. Paris, place Vendôme, janvier 1934. LIP-58310 (Foto AFP) AFP
    • René Moerland