Parijs Place Monge

Place Monge, in het vijfde arrondissement niet ver van Jardin des Plantes, is door zijn driedaagse markt een atypisch plein voor Parijs. Op de vier andere dagen in de week bieden de zestig verspreide platanen op het plein vredig weerstand aan het autoverkeer op de passerende Rue Monge. De schrijver Claude Simon (Nobelprijswinnaar in 1985) beschreef vanuit zijn woning op nummer 3 minutieus het leven op dit plein. Van het dwarrelen van blaadjes tot de drukte van de grote moskee vlakbij en het paraderen van de Garde Républicaine, het laatste ruiterregiment van het Franse leger, dat hier zijn kazerne heeft. Cafézoekers kunnen uitwijken naar het pittoreske Place de la Contrescarpe om de hoek.

Parijs Place Monge i004_13_The Monge food market in Paris on the Place Monge in the fifth district of Paris.©Francis Apesteguy/Patricia Valicenti /Sardine Photos STOCK OKAY, ADDITIONAL PERMISSIONS MAY BE REQUIRED, PLEASE ASK. Foto NewsCom NewsCom
    • René Moerland