Parijs Place de la Concorde

De negentiende eeuw heeft Parijs verdeeld in linkse en rechtse pleinen. Place de la Concorde is `rechts` sinds de populistische opstanden in 1887 en 1934. Maar eigenlijk ontsnapt dit grote plein in het hart van Parijs - vaak het mooiste ter wereld genoemd - aan alle begrenzingen. Ook letterlijk: aan de overkant van de Seine lijkt de Assemblée Nationale er gewoon bij te horen, en via de Champs-Elysées sluit de Arc de Triomphe vanuit de verte netjes aan bij de Tuileries aan de oostzijde. La Concorde is zo ruim en genereus dat het sinds de aanleg vanaf 1757 - als vijfde koninklijke plein van Parijs - wel van iedereen is geworden. Tijdens de Revolutie stond de guillotine hier, onder Louis-Philippe (1835-1838) kreeg het plein - behalve de obelisk in het midden - monumenten voor acht Franse steden langs de randen. Maar de echte helden van Concorde zijn de talloze automobilisten die erover heen razen - en de voetgangers die durven oversteken.