Moskou tipte Saddam over VS

De Russische ambassadeur in Bagdad gaf de regering van Saddam Hussein in de begindagen van de geallieerde invasie in Irak, in 2003, informatie door over Amerikaanse troepenbewegingen. Dat stelt een rapport van het Pentagon, op basis van in beslag genomen Iraakse documenten.

Het rapport, dat gedeeltelijk openbaar is gemaakt, geeft op basis van duizenden Iraakse documenten en gesprekken met tientallen militaire en civiele functionarissen, een beeld van de laatste maanden van het regime van Saddam Hussein. Het vermeldt een memorandum van de Iraakse minister van Buitenlandse Zaken aan Saddam, geschreven twee weken na het begin van de invasie maar voor de Amerikanen de hoofdstad binnenvielen. In dat stuk wordt de informatie van de Russische ambassadeur genoemd. In een ander Iraaks document is sprake van Russische bronnen bij het Amerikaanse commandocentrum in Qatar.

Volgens de Russische informatie zou de aanval op Bagdad niet eerder dan op 15 april beginnen. In werkelijkheid echter zou de stad een week eerder al vallen. (Reuters, AFP)