Moskou Rode Plein

Het Rode Plein is een van de ongezelligste pleinen ter wereld. Dat was niet altijd zo. In de zestiende eeuw groeide de verzameling marktkraampjes op het Rode Plein periodiek uit tot een mini-stadje, dat tot de grond toe afbrandde. Tsaar Ivan de Verschrikkelijke liet hongerige beren op de marktkooplieden los. Zo levendig werd het na de revolutie van 1917 nooit meer. Met het mausoleum van Lenin en de andere graven aan de Kremlinmuur viel er een stilte over het plein, dat diende als ceremoniële marsroute. Vanaf Lenins mausoleum lieten de machthebbers op rode feestdagen wapentuig en vendelzwaaiende jeugd aan zich voorbij trekken. Het Rode Plein is nu rond kerstmis redelijk feestelijk, met schaatsbanen en videoschermen, en Paul McCartney die speciaal voor Poetin het nummer `Back in the USSR` van The Beatles speelde. De rest van het jaar is het een doodse vlakte. Het leven speelt zich af om de hoek, waar Moskou flaneert en flirt op het kitscherige Manegeplein. Want op een knekelveld is het slecht feest vieren.

Moskou Rode Plein A woman stands at the Moscow Red Square, Monday, Jan. 30, 2006, with St.Basil's Cathedral in the background. Snow fell Monday across Moscow, while temperatures reached -1 Celsius (30 Fahrenheit). (AP Photo/Misha Japaridze) (Foto AP) Associated Press
    • Coen van Zwol