Morning-afterpil vaker verkocht

Barneveld, 25 maart. De verkoop van de morning-afterpil is in het afgelopen jaar flink gestegen. De pil ging in 2005 ongeveer 120.000 keer over de toonbank. Dat is een stijging van ongeveer 40 procent ten opzichte van 2004, toen de pil 85.000 keer werd verkocht. Dat blijkt uit cijfers van groothandel Apothecon, die naar eigen zeggen een marktaandeel van 96 procent heeft. Uit cijfers van de Stichting Farmaceutische Kengetallen bleek eerder dat de verkoop van de morning-afterpil via de apotheek in de eerste helft van 2005 daalde met ongeveer 20 procent tot 33.000. Als die ontwikkeling zich in de tweede helft van het jaar heeft voortgezet, zou dat er op kunnen wijzen dat de ‘noodpil’ veelvuldig bij de drogist is gekocht. De morning-afterpil is sinds medio 2005 zonder recept verkrijgbaar. (ANP)