Mini-origami

Je kunt het zo gek niet bedenken of Paul Rothemund van het California Institute of Technology kan het maken. Van in elkaar gevouwen DNA-moleculen. Het wetenschappelijke tijdschrift Nature liet vorige week sterren, smileys en zelfs een landkaartje van Noord- en Zuid Amerika zien, van DNA gemaakt, een duizendste millimeter groot.

Mini-origami Je kunt het zo gek niet bedenken of Paul Rothemund van het California Institute of Technology kan het maken. Van in elkaar gevouwen DNA-moleculen. Het wetenschappelijke tijdschrift Nature liet vorige week sterren, smileys en zelfs een landkaartje van Noord- en Zuid Amerika zien, van DNA gemaakt, een duizendste millimeter groot. California Institute of Technology

De kunstwerkjes zijn gemaakt door op maat gemaakt virus-DNA te vermengen met stukjes DNA die in het laboratorium zijn gesynthetiseerd. Rothemund en zijn collega's hadden daarbij van tevoren uitgerekend hoe de stukken in elkaar zouden vouwen en aan elkaar zouden plakken en zo ontstonden door zelfassemblage de gewenste vormen.

Nuttig is het allemaal nog niet, maar dat gaat komen, beloven de wetenschappers. In principe valt elk denkbaar materiaal aan de vormen vast te knopen. Dan ontstaan, met het DNA als mal, bruikbare structuren zoals bijvoorbeeld een filterdun stroomdraadje in een elektrische schakeling (MvN).