Madrid Puerta del Sol

Wie iets van de chaos en de anarchie van een stad als Madrid wil begrijpen, kan het beste terecht op Puerta del Sol. De Zonnepoort kent geen poort en heeft de vorm van een halve maan. Dit plein staat bekend als Kilometro Zero van Spanje, `Ground Zero` zou ook van toepassing zijn, nu de ambitieuze burgemeester het plein op de schop heeft genomen om een groot metronet aan te leggen. Er is 24 uur per dag handel op Puerta del Sol. Wie een piraten-cd of -dvd wil kopen, kan terecht bij de top-manta, letterlijk `op de deken`, waar de illegale waar wordt uitgestald en in een oogwenk kan verdwijnen, mocht de politie komen opdagen. Dit alles onder toeziend oog van Karel de Derde te paard, een van de weinige bekwame vorsten uit de Spaanse geschiedenis.

Madrid Puerta del Sol Spain, Madrid, the 'Puerta del Sol' and its fountain (Foto AFP) AFP
    • Steven Adolf