Londen Trafalgar Square

Dit is het plein waar de inwoners van Londen naar toe trekken op hoogtijdagen, zoals afgelopen zomer toen de stad de Spelen voor 2012 kreeg toegewezen. Maar ook om samen dramatische gebeurtenissen te herdenken, zoals na de bloedige zelfmoordaanslagen van 7 juli 2005. Na een ingrijpende facelift, die in 2003 door Sir Norman Foster werd uitgevoerd, oogt het plein nog monumentaler dan voorheen. Aan de noordzijde bevindt zich de statige National Gallery, meer in het centrum staan twee grote fonteinen en op een torenhoge zuil prijkt het standbeeld van admiraal Nelson. In scherp contrast met deze maritieme held staat in een hoek een omstreden beeld van Mark Quinn. Het stelt een zittend naakt voor van een lichamelijk zwaar gehandicapte, hoogzwangere vrouw. Anders dan het beeld van Nelson wordt dit beeld na achttien maanden door een ander beeld vervangen. Niet weg te denken van het plein zijn ook de duiven, door burgemeester Ken Livingstone omschreven als ratten met vleugels. De duiven hebben door toedoen van de gemeente de laatste tijd wel terrein moeten prijsgeven.

Londen Trafalgar Square TRAFALGAR SQ met de Nelson kolom.foto VINCENT MENTZEL/NRCH==F/C==Londen, 25 oktober 2005 Pleinen Trafalgar Square Straatbeeld Mentzel, Vincent
    • Floris van Straaten