Londen Piccadilly Circus

Piccadilly Circus is het kolkende middelpunt van Londen. Een plein in de eigenlijke zin van het woord is het niet, eerder een groot kruispunt van straten in zes verschillende richtingen. Naast de rode dubbeldekkers en zwarte taxi`s persen zich duizenden mensen per uur over de voetpaden. Het populaire en het statige lopen hier in elkaar over. Aan de noordoostelijke zijde flikkeren, boven een grote winkel van drogisterij Boots, de reusachtige lichtreclames voor Fuji-film, die vooral `s avonds het straatbeeld domineren. Aan die kant is ook de toegang tot Soho, de uitgaanswijk vol clubs, cafés en bars. Aan de zuidzijde (vroeger in het midden) staat het Erosbeeld. In feite is het een engel van liefdadigheid ter herdenking van de Earl of Shaftesbury, die zich in de negentiende eeuw verdienstelijk had gemaakt in de strijd tegen de kinderarbeid. Aan de westkant staan, aan het begin van Regent Street een reeks monumentale gebouwen, die met een bocht in de straat meebuigen. Ze zijn van de hand van de befaamde architect John Nash en dateren van een kleine twee eeuwen geleden.

Rectificatie / Gerectificeerd

De bebouwing van Regentstreet aan de noordwestkant van Piccadilly Circus (pagina 4) is niet van de architect John Nash maar van architect Reginald Blomfield. Blomfield verving het oorspronkelijke ontwerp van Nash in 1923.