Londen Gough Square

Gough Square is een buitenbeentje in de reeks Londense pleinen. Het is niet groot, niet bijzonder mooi en evenmin van grote architectonische betekenis. De bijzonderheid van het boomloze plein, dat vanaf de vroegere krantenstraat Fleet Street via enkele steegjes te bereiken is, is te danken aan dr. Samuel Johnson, de auteur van het eerste serieuze Engelse woordenboek in 1755. Aan Gough Square staat het huis waar de kleurrijke dr. Johnson verbleef met zijn assistenten, zijn ruim twintig jaar oudere vrouw en een zwarte jongen over wie hij zich had ontfermd, gedurende de zeven jaar dat hij aan het woordenboek werkte. Het huis is nog te bezichtigen en het is leuk om facsimile exemplaren van het oorspronkelijke woordenboek door te bladeren en te zien in welke kast dr. Johnson zijn pruik ophing. Aan de overzijde van het Londense plein staat nog een bronzen beeld van Hodge, de kat van dr. Johnson. Op de sokkel van het beeld staat een bekend citaat van de lexicograaf, die graag een stevig glas dronk in de naburige kroegen. 'When a man is tired of London, he is tired of life.'

Londen Gough Square ca. 1975-1996, Gough Square, London, England, UK --- The former London home of the British writer and lexicographer Samuel (Dr.) Johnson, (1709-1784). --- Image by © Michael Freeman/CORBIS Corbis
    • Floris van Straaten