Londen Eaton Square

Dit elegante en uitgestrekte plein in de wijk Belgravia even ten westen van Victoria Station ligt tot grote opluchting van de bewoners van de riante huizen net buiten de actieradius van de meeste toeristen. Het behoort tot de meest geliefde locaties voor mensen met geld. De prijs van een huis kan hier oplopen tot twintig miljoen pond. Het wemelt er van de Rolls Royces en Porsches. Aan het plein hebben onder anderen de Britse premiers Neville Chamberlain en Stanley Baldwin gewoond, maar ook filmsterren als Vivian Leigh en Roger Moore. Vooral op zonnige dagen biedt het geheel van witte, neoklassieke gebouwen met fraaie parkachtige tuinen ervoor een adembenemende aanblik. Aan de oostkant van het plein ligt St. Peter`s Church, eveneens in classicistische stijl. Het plein dateert uit de eerste helft van de negentiende eeuw en werd gebouwd in opdracht van de familie Grosvenor, die nog altijd behoort tot de grootste grondbezitters van het Verenigd Koninkrijk. De Grosven-ors bouwden nog twee soortgelijke pleinen, Belgrave Square en Chester Square. Spijtig genoeg voor minder bedeelden zijn de particuliere tuinen op het in zes segmenten verdeelde plein doorgaans afgesloten voor het publiek. Maar soms gaan ze open. Zo kon vorig jaar iedereen in de tuinen kijken, toen een tuin de jaarlijkse wedstrijd had gewonnen in de strijd om de mooiste particuliere pleintuin van Londen.

Londen Eaton Square ca. January 1991, Eaton Square, London, England, UK --- Porticoes stand above the doors of row houses in Eaton Square, London, England, UK. --- Image by © Adam Woolfitt/CORBIS Corbis
    • Floris van Straaten