Lissabon Praça do Comércio

Weinig pleinen zo fraai als Praça do Comércio in Lissabon, waar het zonlicht spiegelt in de monding van de Taag. Het is moeilijk voor te stellen dat dit plein op de ochtend van de eerste november 1755 het toneel was van een Danteske ramp. De kerken van Lissabon waren volgestroomd voor de hoogmis van Allerheiligen, toen de aarde plotseling begon te schudden. Blind van angst voor de aardbeving zocht de bevolking een veilig heenkomen op het grote plein van het paleis aan de Taag. Daar vonden velen alsnog de dood in de golven van de tsunami die de stad overspoelde. Het koninklijke paleis werd vernietigd, maar de markies van Pombal herbouwde het plein volgens de principes die hij ook op de rest van de benedenstad toepaste. Wat bleef was het licht.

Lissabon Praça do Comércio juli 1999-Portugal, Lissabon.De wijk Rossio, met een triomfboog gaat de Rua Augusta over in het Praca do Commercia.De karakteristieke trammetjes passeren de boog. Foto: Sake Elzinga Elzinga, Sake
    • Steven Adolf