Leeuwarden Wilhelminaplein

In de volksmond heet het Zaailand, het 1600 vierkante meter grote plein in het hart van de Friese hoofdstad Leeuwarden. Twee keer de Grote Markt in Groningen en twee keer de Markt in Delft. Zonder kerk of stadhuis, wel met een monumentaal in de neo-classicistische stijl gebouwd Paleis van Justitie (1851), met tempelfront, hoog bordes en fraaie Corinthische zuilen. En als het aan de Leeuwarder gemeenteraad ligt met een nieuw Fries Museum en een nu al omstreden winkelgalerij. De inwoners van Leeuwarden mogen zich in een referendum uitspreken over de kwestie. Decennialang proberen de bestuurders het saai ogende Wilhelminaplein aardiger te maken. In de jaren tachtig kwamen er een `pleinafsluitend` gebouw, bomen en niveauverschillen.

Markten: vrijdag en zaterdag van acht tot vier of vijf uur. In de zomermaanden ook rommelmarkten op donderdag.

Leeuwarden Wilhelminaplein Nederland - Leeuwarden - 13-03-2006. Zaailand het plein in het midden van Leeuwarden, eronder bevindt zich een parkeergarage. Foto: Sake Elzinga Parkeren Straatbeeld Parkeerplaatsen Elzinga, Sake

Rectificatie / Gerectificeerd

In de bijlage Thema Stedentrips (25 maart) is de verkeerde oppervlakte van het Wilhelminaplein in Leeuwarden genoemd (pagina 7). Het is niet 1.600 m² maar 6.000 m² groot.

    • Karin de Mik