Krakau Rynek Glowny

In vergelijking met de veel smallere, bijna claustrofobische straatjes van Krakau is het Rynek Glowny (groot marktplein) een zee van ruimte. Na de ontsnapping uit de straatjes ligt daar plotseling een groot middeleeuws plein. Even de ogen halfdicht knijpen en de toeristen wegdenken en het lijkt of u in een tijdmachine naar de Middeleeuwen bent gestapt. De eerste stenen van het plein werden rond 1200 opgestapeld en het lijkt alsof er sindsdien weinig is veranderd. Vooral de gigantische langwerpige lakenhal in het midden van de markt is een blikvanger. Deze werd in de veertiende eeuw gebouwd en is daarmee een van de allereerste shoppingmalls van de wereld. Na een brand in 1555 is de hal weer in renaissancestijl opgebouwd. De hal herbergt op de bovenste verdieping een collectie Poolse schilderkunst uit de negentiende eeuw. Het is niet verwonderlijk dat de complete binnenstad van Krakau is opgenomen op de Werelderfgoedlijst van de Unesco.

Krakau Rynek Glowny Poland, Southern Region, Cracow, Rynek Glowny (market square), the Sukkienice arches (Foto AFP) AFP
    • Jaus Müller