J.S. Bach Cantatas Vol. 30.

J.S. Bach Cantatas Vol. 30. Bach Collegium Japan olv Masaaki Suzuki BIS-SACD 1471

Cover van J.S. Bach Cantatas

Ook bij Bach is het baas boven baas. God is de Allerhoogste, onder Hem is het dringen om in Zijn gunst te komen en in die van Bach, sinds 1750 muzikant in de hemel. Toen in juni 2005 in Weimar een onbekend strofisch zangstuk van Bach werd ontdekt, Alles mit Gott und nichts ohn' ihn, barstte onder Bachdirigenten de race los om de wereldpremière op cd. John Elliot Gardiner won in september, gevolgd door Ton Koopman in oktober.

Nu wint alsnog de Japanse dirigent Masaaki Suzuki (die vorig jaar nog de Nederlandse Bach Vereniging dirigeerde), want Gardiner en Koopman namen slechts delen op.

Gardiner deed de strofes 1, 3 en 12, bij elkaar 12 min. 20 sec. Koopman overtroefde hem met 1, 4, 8 en 12, in totaal 16 min 52 sec. Wie al die identieke strofes hoorde kende deze Bach meteen uit het hoofd. Suzuki komt nu met de eerste complete opname: alle twaalf strofen in 48 min. 30 sec. Bach blijkt een minimal-componist!

KASPER JANSEN