Ithaka Georgiou Dracouli

Is het heuvelachtige, ruige Ithaka ten westen van de Griekse kust werkelijk het befaamde eiland van Odysseus? Stond hier het paleis waar Penelope tien jaar op hem wachtte? Ondernam hij vanuit een van de baaien van dit eiland de tocht naar Troje? De legendarische Griekse held kom je op Ithaka alleen nog tegen als een hotel tweede klasse, gelegen in Ithaka-Stad dat eigenlijk Vathi heet. Deze kleine havenplaats met witte huizen met rode daken vouwt zich om de haven heen. Juist in het hart van dit amfitheater ligt Georgiou Dracouli, een plein dat aan drie zijden wordt omspoeld door golven die uit de Ionische Zee komen aanrollen.

Alle vaartochten en veerdiensten uit Ithaka beginnen vanaf deze plaats. Ook wie het binnenland wil bezoeken met de Marmeren Grot ofwel de grot van de nimfen die Odysseus bezocht, of de Fontein van Arethousa, maakt op dit plein aan de waterkant zijn plannen. Griekser kan Griekenland niet zijn.

Ithaka Georgiou Dracouli FOTO ARCHIEF NRC HANDELSBLAD
    • Kester Freriks