Inverness Falcon SquareFalcon Square

De Schotten zelf hebben helemaal gelijk: als de regen ophoudt en de mist eindelijk is opgetrokken, is er geen mooiere plek op aarde dan de Schotse Hooglanden, de laatste Europese wildernis. De stad Inverness is de `City of the Highlands`. In het hart van de stad, nabij Churchstreet en niet ver van de rivier de Ness, ligt Falcon Square, het Plein van de Valken. In het midden prijkt een obelisk, bekroond met een steigerende eenhoorn. Vier bronzen valken met opengeslagen wieken cirkelen rondom het monument; ze zijn met hun vleugelpunten vastgezet. De valken zijn een verwijzing naar de ornithologische trots van de Hooglanden, de slechtvalk (Falco peregrinus).

Falcon Square is in de zomer op elke zaterdag het culturele centrum van de stad. Vlakbij ligt aan de rivier de Mess het Eden Court Theatre met een jaloersmakend wereldrepertoire. En dan natuurlijk in zuidwestelijke richting: het mysterieuze Loch Ness. De ontdekkingsreis van de Hooglanden begint op Falcon Square.

www.inverness-scotland.com

Inverness Falcon SquareFalcon Square.FOTO JAMES ROSS Ross, James
    • Kester Freriks