Internet Voorkeur

Nitpickers. Had de officier in de film Titanic nu wel of niet het commando 'bakboord' moeten geven? En is bij die wiebelende lepel in de keuken van Tim in Jurrassic Park nu de vinger van een setdresser te zien die het een zetje geeft? Wie graag met filmfreaks discussieert over deze en andere fouten en trivia uit de film, moet een kijkje nemen op de site www.nitpickers.com. In de top-tien van meest bekritiseerde films staan onder meer The Mummy, Pearl Harbor en The Matrix. Bij de laatste is het surrealistische gehalte blijkbaar verwarrend; het merendeel van de 'nitpicks' op deze film wordt door latere bezoekers weer verworpen ('refuted') met het argument dat de schijnbare continuïteitsfout juist onderdeel is van de zinsbegoochelende matrix. Zeurkousen kunnen zich registreren, zodat er ook een top-20 aan 'nitpickers' is gevormd. Om een miskleun aan te melden gaat een ingewikkeld proces vooraf. Elke bezoeker kan via een formulier een fout aandragen, maar de geregistreerde gebruikers mogen de toevoeging beoordelen en een stem uitbrengen. Als drie keer een fiat is gegeven, wordt de nitpick online gezet, waarop anderen weer commentaar kunnen geven. (www.nitpickers.com)