Homoseksuelen voor ayatollahs het ultieme kwaad

Het COC Nederland denkt dat Iraanse homo-asielzoekers terecht uit hun land vluchten. Angst voor vervolging en de doodstraf is reëel. Daarom kunnen ze niet veilig teruggestuurd worden.

Maar Thomas Erdbrink weet beter (NRC Handelsblad, 16 maart). Hij schrijft al jaren dat het voor homoseksuelen in Iran best meevalt.

In Iran zijn homoseksuelen zelfs vrijgesteld van dienstplicht! In Nederland werden homoseksuelen tot midden jaren zeventig afgekeurd. Niemand die daar ooit een bewijs van tolerantie in gezien heeft. En dat is het ook niet in een theocratisch terreurregime als in Iran. Waar politieke tegenstanders worden gemarteld, opgesloten en geëxecuteerd. Met verzonnen criminele aanklachten om het buitenland te misleiden. En dat doet Iran ook als het homoseksuelen ophangt.

Voor de ayatollahs zijn homoseksuelen het ultieme kwaad, een uitdrukking van westerse decadentie. Met straffe hand voorkomt het regime dat deze groep zich gaat organiseren en rechten gaat opeisen. De terreur van de angst moet ze in de kast houden. Willekeurig worden slachtoffers gemaakt - dat is wat Iraanse homo-asielzoekers vertellen en daarom zijn ze bang teruggestuurd te worden.

Maar Erdbrink gaat voorbij aan de wezenlijke vragen. Kan hij oprecht verklaren dat de vluchtverhalen vals zijn? Weet hij zeker dat ze bij terugkeer geen gevaar lopen? Nee, maar met zijn schone- schijnverhalen suggereert Erdbrink dat wel.

Waarom gaat Erdbrink niet echt het land in om de verhalen van de asielzoekers te checken? Tja, omdat Erdbrink dan zelf gevaar loopt - en het hemd is nader dan de rok.

Frank van Dalen

voorzitter COC Nederland