Hockeytopper eindigt onbeslist

'Klein Amsterdam' kwam gisteravond op bezoek in het villadorp aan de voet van 't Kopje. Zo viel althans te lezen in het programmablaadje dat Bloemendaal uitdeelde aan de bezoekers van het duel tussen de nummer één en twee uit de Nederlandse hockeyhoofdklasse. Provocerend grapje van de thuisclub? Voor de zekerheid sprak Amsterdam-voorzitter Jons Hensel zijn collega Quintin Dike toch maar even aan op de kennelijk grappig bedoelde plaagstoot.

Of hadden Dike en de zijnen zich laten leiden door de eerste confrontatie tussen beide titelkandidaten, eerder dit seizoen in Amstelveen? Want klein voelde Amsterdam zich vorig najaar inderdaad, toen de ploeg in het eigen Wagener-stadion met maar liefst 7-1 over de knie ging bij het ontketende en destijds in bloedvorm verkerende Bloemendaal. Zelden was de negentienvoudig landskampioen zo op zijn nummer gezet als op die regenachtige vrijdagavond in oktober.

Het duel van gisteren stond, met beide clubs als zo goed als zeker van deelname aan de play-offs, voor Amsterdam dan ook vooral in het teken van de revanche. Niet voor niets herinnerde international Timme Hoyng zijn ploeggenoten vlak voor de wedstrijd nog maar eens aan het pak slaag van vijf maanden geleden. Het bleek een overbodige aansporing. Zelfs verdediger Jesse Mahieu, bijna hersteld van een messteek in zijn hamstring, keek vanaf de zijlijn verbeten toe. 'We moeten en we willen hier vanavond wat rechtzetten', zei de 27-jarige aanvoerder, die eind februari te grazen werd genomen door vier vandalen.

In die opzet slaagde Amsterdam, dat Bloemendaal pas in de slotminuten langszij zag komen: 2-2. 'Het was misschien niet altijd even fraai, maar we zijn vandaag in elk geval niet weggespeeld', verzuchtte doelman Klaas Veering na de remise waardoor, zeven wedstrijd voor het einde van de reguliere competitie, het verschil tussen beide clubs nog altijd drie punten bedraagt.

Aan die puntendeling ging een kardinale beoordelingsfout vooraf van het arbitrale duo. Drie minuten voor tijd belandde Bloemendaals achtste strafcorner op de voeten van een van de eigen spelers, het Duitse dravertje Tibor Weissenborn. In plaats van af te fluiten lieten de scheidsrechters het spel doorgaan, waarna aanvaller Nick Meijer de afgeketste bal beheerst inschoot.

Veering berustte in de gelijkmaker, in de wetenschap dat een overwinning te veel van het goede zou zijn geweest. Zondag nog was Amsterdam wel ruim beloond, toen landskampioen Oranje Zwart zich verkeek op het afwachtende maar doordachte 'catenaccio-hockey': 3-1. 'Van belang is dat we vandaag niet verloren hebben, dat we de blamage toch enigszins weggepoetst hebben, én dat we langzaam maar zeker steeds beter in ons vertrouwde spelletje komen', sprak de 24-jarige doelman, die gelet op zijn vorm en progressie een steeds grotere bedreiging vormt bij de nationale ploeg voor eerste keus Guus Vogels.

Amsterdam moest het gisteren stellen zonder drie basisspelers in het vooral na rust onderhoudende duel. Behalve Mahieu ontbraken ook middenvelders Kristiaan Timman en Ben Hawes. De eerste kreeg ruim een week geleden een bal op zijn linkeroog, de tweede doet met Engeland mee aan de Gemenebest Spelen. Om dezelfde reden kon Bloemendaal geen beroep doen op de twee Australiërs, spits Jamie Dwyer en strafcornerschutter Luke Doerner, die morgen in Melbourne de finale spelen tegen Pakistan.

Ondanks de absentie van drie basiskrachten kon Amsterdam hoop putten uit de statistieken. Bijna zeven jaar geleden, oftewel nog in de vorige eeuw, won Bloemendaal in de reguliere competitie voor het laatst (5-3) op eigen veld van Amsterdam. Hoopvol is daarnaast de ontbolstering van Taeke Taekema, de verdediger die afgelopen zomer overkwam van HCKZ. In dienst van Amsterdam lijkt hij wendbaarder dan voorheen, en beduidend meer te kunnen dan alleen 'dodelijke' strafcorners op doel kogelen.

Taekema tekende gisteren, uit Amsterdams eerste de beste korte hoekslag, voor zijn achttiende treffer van het seizoen. Moeiteloos heeft hij zich aangepast aan zijn nieuwe stick, met een kromming van nog slechts 25 millimeter in plaats van de tot 1 januari gebruikelijke vijftig millimeter. 'Op zich had ik nog even kunnen wachten, want in onze competitie gaat die regel pas het nieuwe seizoen in. Maar met het oog op het Nederlands elftal wilde ik geen risico nemen. Hoe eerder, hoe beter. Ik heb in de winterstop flink geoefend met die nieuwe stick, en die inspanningen betalen zich uit.'

    • Mark Hoogstad