Het rijke leven van de vetcel

Met bovengemiddelde interesse heb ik het artikel van dhr. Wim Köhler gelezen (Het rijke leven van de vetcel, W&O 18 maart). Ik wil even een opmerking plaatsen: De koe en dan specifiek het melkrund zou in dit verband weleens een goed diermodel kunnen vormen. Waar vinden we een dier dat cyclisch (1 x per jaar) 15% van z'n lichaamsgewicht aan vet opbouwt en weer afbreekt? De moderne koe is in staat om in circa 2 maanden 80 kilo lichaamsvet om te vormen in energie en (voor een groot deel) melkvet. Ook dit dier heeft te maken met insuline resistentie. Alleen is dit geen stabiel gegeven. Gedurende de gehele cyclus schommelen de insuline gehaltes en de gevoeligheid voor insuline. Spieraktiviteit en voederopname spelen ook bij de melkkoe een belangrijke rol bij het voorkomen van ontsporing van het systeem (ketoacidosis)

Dirk de Jong, Snelrewaard