Hammerfest Rådhusplassen

Hammerfest is de noordelijkste stad ter wereld en ligt in Noorwegen. Het Raadhuisplein, Rådhusplassen, komt uit op de Sjogata en vormt het hart van deze verre plek. Hammerfest telt zo`n negenduizend inwoners. Hoewel zij hoog in het noorden ligt, heeft de stad in de zomer toch een aangenaam klimaat. Vanaf dit plein heb je een prachtig uitzicht op de heuvel Salen, die oprijst achter de stad. En vanaf dezelfde heuvel is er een mooi zicht op het Raadhuisplein en de haven, die de vorm heeft van een paardenhoef. Dankzij de warme golfstroom is de haven ijsvrij.

Foto Eric G.V. Fookes

Het plein is aan drie zijden bebouwd met het stadhuis, restaurants, hotels en culturele instellingen. Doordat Hammerfest binnen de noordpoolcirkel ligt, gaat de zon niet onder vanaf half mei tot eind juli. Dit is de ware middernachtzon. En tussen november en januari komt de zon niet boven de horizon. Hammerfest kreeg in 1891 als eerste stad in Noorwegen straatverlichting.

Op het Raadhuisplein is er elke zaterdag een markt met stalletjes waar je heerlijk schaaldieren kunt eten. En vanaf dit plein vertrekken de boten naar de Noordkaap en naar tal van andere bestemmingen.

    • Femke Freriks