Haarlem Grote Markt

Het mooiste plein van Nederland wordt het wel genoemd. Waarom heeft de Grote Markt dan geen ereplaats op de Werelderfgoedlijst? Waarom krijgt het ensemble van het 14de- eeuwse stadhuis, de 15de-eeuwse kerk, de 17de-eeuwse vleeshal en de 18de-eeuwse vishal slechts één ster in de Michelingids? Misschien omdat tussen de gotische, renaissancistische en classicistische gevels ook een McDonald's en een winkelpassage schuilgaan. Of omdat met een standbeeld de verkeerde uitvinder van de boekdrukkunst wordt geëerd. Of omdat iedere avond vanuit de St. Bavo het geluid van de klokjes klinkt dat moet herinneren aan een heldendaad tijdens de Kruistochten. Wie maalt hierom als je in de zomermaanden op een van de brede terrassen aan weerszijden van de elegante stenen vlakte zit.

Grote Markt Haarlem Foto NRC H'Blad, Maurice Boyer 060313 Straatbeeld Pleinen Boyer, Maurice
    • Pieter Steinz