'George Bush heeft allerlei bedrijven in beweging gezet'

In het kielzog van de stijgende olieprijs gaat het rendement van het Ohra New Energy Fonds mee omhoog. Het fonds is in veertien maanden in omvang verviervoudigd.

Ad Schellen Foto Bram Budel Ad Schellen fondsbeheerder bij Delta Loyd. Voor rubriek: de fondsbeheerder economie. (Niet roteren svp klein beetje schuin is mooier!) FOTO: BRAM BUDEL Budel, Bram

Het rendement vanaf 1 januari 2006 is bijna 27 procent. Waarom is het zo hoog?

Ad Schellen: 'Het klinkt misschien raar, maar het is een man uit Texas, een man uit de grote oliestaat, George Bush, die in januari in zijn State of the Union zei dat de Verenigde Staten minder afhankelijk moeten worden van buitenlandse olie. Dat heeft allerhande bedrijven in beweging gezet. In biobrandstof, windenergie, zonnecellen. Neem de makers van zonnecellen. De belegging in Solarworld, een Duits bedrijf in die sector, is met 88 procent gestegen. De aanleiding is dat Californië het plaatsen van zonnecellen op huizen wil aanmoedigen en daar subsidie voor geeft. En het bericht dat grote vermogensbeheerder Fidelity 10 procent van Solarworld heeft gekocht. Dat is ook een trigger. Daar kijken veel beleggers naar.'

Zulke hoge rendementen in zo'n korte tijd doen denken aan de internethausse van 1999/2000...

'Die hele snelle koersstijgingen onderstrepen dat beleggers verwachtingen snel invullen. Maar er ligt ook iets anders onder: een nieuwe energiesamenleving. Bij internet was toen het probleem dat bedrijven onvoldoende geld verdienden. Hier kunnen bedrijven wel geld verdienen, maar ik moet erbij zeggen dat 't vooralsnog mede dankzij subsidies gebeurt. Maar als ik kijk naar de koers van de producenten van zonnecellen, dan krijg ik wel gevoelens van hoogtevrees. Dit fonds heeft een hoger risicoprofiel. Dit zijn wel producten die iedereen nodig heeft. De economy is addicted to energy.'

Wat zijn de hoofdmoten van de beleggingen van het fonds?

'Ik heb zes hoofdlijnen. Duurzame energie, waaronder de zonnecellen. Dat is 42 procent van het fonds. Twee is energiebesparing, zo'n 17 procent. En vier thema's die elk goed zijn voor ongeveer 10 procent: waterstof/brandstofcellen, schone fossiele energie, efficiënte energieopwekking en opslag van stroom. Als de batterij van je laptop of mobiel drie dagen werkt in plaats van drie uur, is dat niet handig?'

Dit klinkt als een enorme markt, maar het fonds is relatief klein, hoe kan dat?

'Begin 2005 was de omvang 12 miljoen euro, dat is in een jaar verdubbeld tot 23 miljoen, en inmiddels nog eens verdubbeld tot 46 miljoen euro. Toen de olieprijs in 2003 begon op te lopen, keken beleggers eerst naar bedrijven die daaraan onmiddellijk verdienen, zoals oliemaatschappijen. De volgende stap is dat zij kijken naar alternatieven die dichterbij komen naarmate de olieprijs stijgt.'

Tweederde van de beleggingen zit in de VS. Laat Europa het afweten?

Europa doet mee op het gebied van zonnecellen, daarin is Duitsland het belangrijkste land ter wereld. Ik heb net mijn eerste aankoop in India gedaan, een grote producent van windturbines. Het verschil tussen Europa en de VS is dat Amerikanen met een lumineus idee na vijf jaar naar de beurs willen, hier blijft het meer laboratoriumonderzoek, dat niet op de beurs staat.'

    • Menno Tamminga